Всички знаят, че сексът е прекрасен индикатор на връзката – той показва дали всичко е наред във взаимоотношенията на една двойка. Според изследванията, онези двойки, които са женени повече от 30 години и смятат за щастлива своята връзка, продължават да изпитват сексуално желание един към друг.

В същото време с годините честотата и яркостта на секса намаляват. Защо се случва това? С времето се понижава феромонално обусловеното привличане между партньорите, романтиката се сменя с бита, натрупват се обиди и разногласия, сексът става еднообразен, често партньорите не обсъждат тази страна на взаимоотношенията, като се отдалечават един от друг.

Най-разпространените причини за угасване на страстта са липсата на сексуално желание и скуката в секса. Най-често двойките се обръщат към специалист тъкмо с такива проблеми.

 

Как да запазим страстта и да избегнем скуката в интимните отношения?

  • Не дръжте в себе си обида и не се борете за правотата си. Точно натрупаното недоволство, обида и претенции убиват страстта в отношенията. Задайте си въпроса: искате да бъдете права (прав) или щастлива (щастлив)? Действайте въз основа на вашия отговор.
  • Бъдете чувствителни към себе си и партньора. Към своите плътски преживявания и към тези на партньора. Във времето сексуалността в двойката става все по-дълбока и многостранна.
  • Подобрявайте своята сексуална комуникация. Не се притеснявайте да говорите за вашата възбуда и за вашите желания и слушайте партньора. Дълбоката емоционална връзка и общуването между партньорите помага по-добре да разберем чувствата на другия, да усилим преживяванията от близостта, да научим тайните си желания и фантазии.
  • Учете се да получавате удоволствие. От общуването, от храната, от времето, прекарано заедно, от своето тяло и от секса. Хора, които умеят да получават удоволствие от случващото се и знаят какво искат, са много магнетични.
  • Създавайте свое уникално пространство. Намирайте време да останете само двамата, без битови задължения и натрупани проблеми. Именно в такова пространство ще можете да запазите романтиката и страстта. И да видите партньора такъв, какъвто сте го видели в началото на вашата връзка.
  • Развивайте се и повишавайте нивото на своето майсторство на любовник или любовница. Търсете какво ви харесва, какво ви възбужда, изследвайте своите фантазии и експериментирайте. Сексът е такава сфера на взаимоотношенията, при която без надграждане следва неизбежна деградация.