Независимо дали говориш, флиртуваш, целуваш се с половинката си или правиш секс, зрителният контакт е едно от най-интимните неща, които пораждат максимална близост. Както се казва, очите са прозорец към душата и те са в състояние да изразят думите ти дори преди да си ги казал.  В ерата на социалните медии и дистанционната комуникация, когато много от нашите взаимодействия не се случват лично, може да изглежда по-трудно от всякога да се осъществи зрителен контакт. Благодарение на него може да изградим добра интимна връзка и да укрепим доверието с любимия, които са ключови елементи за поддържането на едно здраво и пълноценно партньорство. 

 

Според нас чрез силата на визуалния контакт могат да бъдат подобрени доста аспекти в отношенията между двама души, ето и част от тях.

Повишава доверието

Контактът с очи е важна форма на визуална комуникация, която показва честност и откритост. Дори да казваш истината, хората са по-склонни да мислят, че лъжеш или не си достатъчно открит, ако избягваш контакт с очите. Това е значимо житейско умение като цяло, но също така е много съществен фактор, който влияе на романтичните отношения. Зрителният контакт ще те накара да изглеждаш по-надежден и искрен към партньора си, което ще насърчи по-открита и честна комуникация между вас двамата. Проучванията показват също, че поддържането на зрителен контакт по време на разговор насърчава другия човек да бъде по-всеотдаен и истински.

 

Показва, че обръщаш внимание на партньора

Контактът с очи не е от значение само когато говориш, но е от огромна важност и когато слушаш. Осъществяването на зрителен контакт с партньора ти в моментите на общуване показва, че отделяш цялото си внимание на любимия си. Ако твоят човек се опитва да комуникира с теб, но ти гледаш телефона си или телевизора, той може да се почувства недооценен или “невидим” във връзката. Без значение дали мъжът или жената до теб разказва как е минал работния му ден, говори за времето навън или за нещо друго, партньорът ти заслужава твоето внимание. Покажи му, че наистина се интересуваш какво го вълнува, като установиш зрителен контакт с него и бъдеш активен слушател.

Флирт

Флиртът е важна (и супер забавна) част от всяка връзка. Заигравката с очите може да има огромна роля във вашето флиртуване. Какво по-секси от това да получиш закачлив поглед от другата страна на стаята, при който половинката ти задържа взора си върху теб секунда по-дълго от обикновено или те оглежда набързо отгоре до долу. Играта с очите може да добави изцяло ново измерение на флиртовете ти, което увеличава както искрата, така и сексуалната интрига във връзката ти. 

 

Подобрява отношенията

Вярваш или не, много семейни консултанти препоръчват упражнения, свързани с визуален контакт, за да помогнат на двойките, които имат проблеми във взаимоотношенията. Дори насърчават действия като: сядане срещу партньора (на удобно място, разбира се), настройване на таймер за определен период от време (за пет до десет минути) и гледане в очите един на друг. Тези практики се използват за увеличаване на чувството за близост, съпричастност и подкрепа в една връзка.

Увеличава химията във връзката

Проучване, проведено през 1989 г., установява, че продължителният контакт с очите, за поне две минути, кара човешкото тяло да произвежда фенилетиламин - химикал, който е свързан с влюбването. Фенилетиламинът, известен като PEA, е естествен амфетамин, произвеждан от тялото, който се проявява в усещането за нова любов. Фразите „пиян от любов“ и „влюбен до уши“ се отнасят до вълнуващата емоция на PEA, което може да те накара да почустваш пеперуди в стомаха. PEA също стимулира отделянето на допамин (хормон на удоволствието) и норепинефрин (хормон на енергията), които също играят роля в усещането на любовна превъзбуденост и вълнение. Така че, докато PEA вероятно не е достатъчeн, за да те накара да се влюбиш, има химически доказателства, че контактът с очите може да увеличи романтичната химия, поне за малко!

По-страстна целувка

Макар че във всички романтични филми героите затварят очи по време на страстните сцени с целувки, всъщност поддържането на визуален контакт по време на това така интимно преживяване, има много предимства. Докато се целуваш и гледаш партньора си в очите, увеличаваш чувството за привързаност. Първоначално, може да ти се стори странно да се взираш в човека отсреща, но ти гарантираме, че това ще доведе до по-интимна и възбуждаща целувка.

Подобрява секса

Знаеш ли, че според някои изследвания, непрестанният зрителен контакт реално повишава сексуалната възбуда? В човешката природа е заложено да искаш да бъдеш оценен, а гледането право в очите помага на хората да се чувстват по-уверени и желани. Това пък от своя страна води до повишаване на страстите в леглото. Контактът с очи може да замени вербалната комуникация в спалнята (макар че тя също е много важна) и ще направи нещата между чаршафите по-вълнуващи и приятни. Може да е трудно да включиш зрителния контакт по време на секс, ако не е нещо, с което си свикнал. Затова като начало, започни с кратки мигове, отдадени на интимни погледи. Както всичко друго, това може да изисква малко тренировка, но усещането накрая ще си заслужава!

 

И все пак, ако искаш да нажежиш още повече страстите до червено и да пробваш нови неща в леглото, след като си овладял до съвършенство съблазняващия зрителен контакт, винаги може да разгледаш магазина ни за нови интересни секси играчки и аксесоари.